7. Nyílt forráskódú térinformatikai munkaértekezlet


BME Általános- és Felsőgeodézia tanszék
Budapest Műegyetem rkp. 3. K épület mf. 26.

2018. november 30. 10:00 - 17:00
REGISZTRÁCÓ a konferenciára
I. hírlevél  II. hírlevél
Térkép

A munkaértekezlet célja, hogy a magyarországi felhasználókat és fejlesztőket összehozza, a felhasználói kört bővítse, lehetőséget biztosítson az információk megosztására.
OSGeo magyar csoport, csatlakozzon a LinkedIn csoportunkhoz
Kövesse a rendezvénnyel kapcsolatos híreket a Twitteren @foszforgezu


Előzetes program

Kristóf Dániel (BFKH-FTFF): Nyitás a földmegfigyelésben: adatok, szoftverek, platformok

Devecseri Anikó (LTK): Geodesign és OS a 4TR-ben

A Lechner Tudásközpont a térségi tervezés informatikai támogatása érdekében a Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszert (4TR) fejleszti. A webes alkalmazás többek között a rendezési tervek térinformatikai állományainak megjelenítésével, a fejlesztési és rendezési dokumentumok gyűjteményével, a tervezéshez szükséges numerikus és térképi adatok hozzáférésének biztosításával, webes tervező felülettel, valamint az egyeztetések lebonyolításának helyet adó felülettel járul hozzá a tervezés folyamatához, segíti a szereplőket önkormányzatokat, lakosságot, tervezőket, szakigazgatási szerveket a térségi tervezéssel kapcsolatban. A rendszer kialakítása, használatának bevezetése során több aspektusban érinti a nyílt forráskódú térinformatikát (QGIS, PostgreSQL, PostGIS, GeoServer, MapServer, WFS, WMS).

Fehér Krisztián: GPU Computing, CUDA, OpenGL, DirectX: térképmegjelenítés játékfejlesztési technikákkal

Az előadás Direct2D és OpenGL alapú, nagyteljesítményű térképemegjelenítőket és játékvezérlőkkel történő térképnavigálási megoldást mutat be. Ismertetésre kerülnek a ZEUSZ térképmegjelenítő projekt 2018-as eredményei és célkitűzései a 2019-es évre. Végezetül az nVidia CUDA platform és a térképmegjelenítés/feldolgozás lehetséges kapcsolódási pontjai kerülnek tárgyalásra.

Farkas Gábor (PTE): Gekkó GIS: raszteres kísérletek webes környezetben

Asztali GIS környezeteinkben a raszterkezelés régen kidolgozott, évtizedeken át csiszolt alapokon nyugszik. Ez többek között azzal is jár, hogy azokhoz már nem nyúlunk vissza, az érett és megbízható kódot nem írjuk át. A weben ezzel ellentétben ezek az alapok nem léteznek, ami lehetőséget ad a raszterkezelés újragondolására modern szempontok alapján.

Laky Piroska (BME): QGIS 3 újdonságok

Kolesár András (BFKH-FTFF): Minőségi téradat-szolgáltatások fejlesztése

Téradatokat szolgáltatunk interneten keresztül. Arra törekszünk, hogy megfeleljünk ügyfeleink elvárásainak és a szigorú minőségbiztosítás követelményeinek. Új fejlesztéseinkben kizárólag nyílt forráskódú szabad szoftvereket használunk.

Szutor Péter (MVMI): Octree alapú pontfelhő tömörítő

A jelenlegi pontfelhő tömörítő algoritmusok működésének ismertetése, valamint a saját algoritmus bemutatása.

Takács Bence (BME): Pontfelhő a műszaki ellenőrzésben

A földi lézerszkennelés számos mérnökgeodéziai alkalmazása ismert. Ezek közül az egyik a mérnöki létesítmények megvalósult és tervezett állapotának összehasonlítása. A földi lézerszkennelés erre igen alkalmas, hiszen rövid idő alatt nagy mennyiségű adat nyerhető, a hagyományos módszerekkel szemben pedig lényegében tetszőleges geometriai felbontásban tud adatot szolgáltatni. Előadásomban néhány példát keresztül mutatom be, hogy a pontfelhőből hogyan vezethetők le a műszaki ellenőrzés számára fontos geometriai adatok, tovább, hogy az eredmények hogyan dokumentálhatók.

Gáti Bence (GEO, diák): Nyílt forráskódú programok alkalmazása a pontfelhő feldolgozásban

Az MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat diplomaterv pályázatán díjazott pályamű bemutatása

Nagy Nándor, Hrutka Bence (BME diák): Történelmi aquaductus nyomvonalának rekonstruálása a geodézia segítségével

A Budai-vár ivóvízellátásáért felelős történelmi vízvezeték-hálózat modellezése, illetve az ehhez használt módszerek pontossági összevetése. Az eredeti nyomvonalat valamikor a XV. században Mátyás király uralkodása alatt építették. Ez ma helyileg az I. és a XII. kerületben húzódik, pontosabban egyik szakasza a Béla-kutat köti össze a Szentháromság-téren található kúttal. A másik szakasza a Városkúttól folyik és valahol a Déli pályaudvar környékén csatlakozik az első szakaszhoz. Munkánk során ezeknek a nyomvonalaknak régi térképek alapján való rekonstruálását, illetve hossz-szelvényének meghatározását végeztük el QGIS segítségével. A kapott adatokat digitális terepmodellek, valamint helyszíni mérések alapján ellenőriztük.

Szalai Kálmán (KAMI): Utcaszintű képek készítése "házi" módszerekkel

Több projekt is foglalkozik utcaszintű képek készítésével, és közösségek építésével. Mi a motivációja az ezzel foglalkozó cégeknek? Hogyan készíthetünk ilyen felvételeket? Milyen eszközökre van szükség? Hogyan használhatjuk fel ezeket a képeket az OpenStreetMap szerkesztésére?

Padányi-Gulyás Gergely: Hogyan váltam nyílt forráskódú programfejlesztővé

Siki Zoltán: Shape fájl vagy GeoPackage?

Egy új nyílt adatformátum a szabványos GeoPackage jelent meg, mely a várakozások szerint átveheti az ESRI Shape fájlok szerepét. Az előadásban a két formátum előnyeit és hátrányait vesszük számba.

Kerekasztal téma: Hogyan csináljunk pénz nyílt forráskódú projektekből
Felkért hozzászóló: Fehér Krisztián


Kapcsolat: siki.zoltan [kukac] epito.bme.hu